Jacquet predikant toch werkkleding

Een predikant kocht een jacquet voor de uitoefening van zijn ambt. In zijn aangifte voerde hij de aanschafkosten op als aftrekbare kosten van werkkleding. Daar was de Belastingdienst het niet mee eens. De rechtbank gaf de Belastingdienst gelijk. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof anders. Waarom?

Lees meer

Sectorindeling premieheffing versneld aangepakt

Op dit moment hangt de hoogte van onder meer de WW-premies af van de sector waarin uw bedrijf is ingedeeld. De ene sector is duurder dan de andere. Het is de bedoelding dat dit systeem per 2020 wordt vervangen door premiedifferentiatie naar de aard van het arbeidscontract. Zo moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om werknemers een vast contract te geven. Vooruitlopend hierop zijn per 29 juni 2018 drie knelpunten aangepakt.

Lees meer

Massaal bezwaar box 3-heffing 2017

De vermogensrendementsheffing, ook wel spaartax genoemd, blijft bezwaren oproepen. De heffing is relatief hoog ten opzichte van het feitelijk rendement op spaargeld. Staatssecretaris Snel heeft bezwaarschriften tegen de vermogensrendementsheffing voor het jaar 2017 aangewezen als massaal bezwaar. Wat betekent dit?

Lees meer

Ontslag na ziekte minder kostbaar

Een werknemer heeft recht op een transitievergoeding als zijn arbeidsovereenkomst minimaal twee jaar heeft geduurd en deze door of vanwege de werkgever wordt beëindigd. Dat is ook het geval bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (doorgaans na twee jaar ziekte) en bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Een nieuwe wet komt werkgevers tegemoet.

Lees meer

Aftrek S&O: detail op urenstaat

Een ondernemer ontwikkelt samen met twee medevennoten innovatief snoepgoed. Ze besteden veel tijd aan research, testen en overleg over de uitkomsten. De jaaromzet van de ondernemer is slechts € 7.900. De Belastingdienst weigert de geclaimde zelfstandigen- en startersaftrek en de aftrek speur- en ontwikkelingswerk. De rechter komt eraan te pas.

Lees meer

ZZP-ers: tussenstand vervanging Wet DBA

Minister Koolmees heeft de Kamer geïnformeerd over de stand van zaken rond de nieuwe regelgeving voor zelfstandigen. Het kabinet werkt met wetenschappers en veldpartijen verder aan het verduidelijken van het gezagscriterium, zodat per 1 januari 2019 meer inzicht bestaat in de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Wat zijn de andere stappen?

Lees meer

Betalingstermijn grote opdrachtgevers

Per 1 juli 2018 zijn zzp-ers en MKB-bedrijven beter beschermd tegen onredelijk lange betalingstermijnen van grote ondernemingen. De Wet tegengaan van onredelijk lange betaaltermijnen is weliswaar al op 1 juli 2017 ingegaan, maar deze kende overgangsrecht voor bestaande contracten. Dat is per 1 juli 2018 voorbij. Wat betekent dit?

Lees meer

ZZP-ers: toezicht belastingdienst per 1 juli 2018

Voor goedwillende zzp-ers en hun opdrachtgevers is de handhaving van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2020. Maar per 1 juli 2018 treedt de Belastingdienst strenger op tegen schijnzelfstandigheid. Kort gezegd handhaaft de Belastingdienst nu bij alle kwaadwillenden en niet meer alleen bij de ernstige gevallen. Wat betekent dit concreet?

Lees meer

Bestelauto’s op de foto

Werknemers van een uitzendbedrijf werken uitsluitend voor een zusteronderneming die elektriciteits- en telecommunicatiekabels aanlegt. Ze rijden in bestelauto’s met achterbank van dat zusterbedrijf. Privégebruik is volgens de arbeidsovereenkomst verboden, maar vindt wel plaats. Na een belastingcontrole ontvangt het bedrijf daarom voor bijna € 500.000 naheffingen met boetes. Het uitzendbedrijf gaat naar de rechter.

Lees meer