Toestemming van ex nodig om eigen aangifte te herzien
Is gezamenlijk aangifte inkomstenbelasting gedaan, waarbij een bepaalde verdeling van de negatieve opbrengst eigen woning is gemaakt? Dan kan men deze verdeling niet zonder toestemming van de (gewezen) partner ongedaan maken volgens Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch
Over het jaar 2010 hadden een advocate en haar toenmalige echtgenoot de aangifte inkomstenbelasting laten verzorgen door een administrateur. De boekhouder gaf de negatieve opbrengst eigen woning aan bij de ex-echtgenoot. In 2013 was de echtscheiding tussen de vrouw en haar echtgenoot uitgesproken. In geschil voor Hof Den Bosch was of de administrateur wel gemachtigd was om namens de vrouw de aangifte in te dienen en zo ja, of de advocate de toedeling van de hypotheekrente nog kon wijzigen.
Het hof oordeelde dat de administrateur gemachtigd was. Deze boekhouder verzorgde al sinds jaren de boekhouding van zowel de ex-echtgenoot als van het kantoor van de advocate. Uit niets bleek dat de machtiging was ingetrokken. Bovendien had het volgens het hof voor de hand gelegen dat de vrouw zelf een herziene aangifte zou hebben ingediend.
Toestemming ex-echtgenoot nodig
De advocate kon volgens het hof niet zonder toestemming van de ex-echtgenoot de verdeling van de negatieve opbrengst van de eigen woning wijzigen. Als in een gezamenlijke aangifte een bepaalde verdeling van een gezamenlijke post, zoals de opbrengst eigen woning, is overeengekomen, kan deze niet zonder toestemming van de (ex-)partner gewijzigd worden. Het hof verklaarde het beroep ongegrond.
Wet: artikel 2.17 Wet IB